Kirja “Paljon liikkuvia osia” syksyn 2015 julkaisuohjelmaan

Tilannetietoja kirjan “Paljon liikkuvia osia” aikataulusta: sovimme kustantaja Savukeitaan kanssa, että kirja ilmestyy vasta ensi vuoden syksyn ohjelmassa. Se sopii paremmin kustantajan esseesarjan aikatauluun, ja onhan syksy perinteisesti oivallinen aika kirjan julkaisulle. Käsikirjoitus kuitenkin valmistuu tämän vuoden aikana, sillä ensi vuonna ovat uudet kujeet ja toivottavasti uudet rahoituksetkin – toiveissa on kirjan “Niukkuuden maailmassa” englanninkielisen laitoksen kirjoittaminen, unelmissa jotain muutakin. Sitä ennen kuitenkin “Paljon liikkuvia osia” valmiiksi. 

 

Paljon liikkuvia osia

Miksi tärkeiden asioiden ajatteleminen törmää yhä uudelleen seinään, juuttuu suohon tai kiertää ympyrää? Millä keinoin yhteiskunnallinen mielikuvitus typistetään ja keskustelu ohjataan harhaan? Miksi olemme niin usein kollektiivisesti tyhmiä? Miksi monimutkaisesta maailmasta on niin houkuttelevaa kertoa yksinkertaisia tarinoita? Onko monisyinen ajattelu muka aina poliittisesti kyvytöntä?

Kirjain aiheita ovat muun muassa luonnollisen ja luonnottoman rajanvedon retoriikka, oletukset ihmisluonnosta, luokka- ja identiteettikeskustelu, demokratia ja kysymys äänestämisestä, mielipiteet ja tieto, tiede ja uskomukset, tiedekäsitysten ongelmat, ajattelun karsinoituminen, sananvapaus ja sensuuri sekä suvaitseminen ja ymmärtäminen.

Perustavilta näyttävien vastakkainasetteluiden takaa paistaa maailma, jossa on paljon liikkuvia osia, ja suuret kysymykset voivatkin paljastua ajatteluamme kutistaviksi. Kirjassa pohditaan myös keinoja toimia ajattelun ja keskustelun tyhmistymistä vastaan.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *