Kuka olen? Who am I?

Ville Lähde (s. 1972) on lempääläläinen ympäristötutkija, filosofi, tiedetoimittaja ja tietokirjailija. Hän on syntyjään seinäjokelainen mutta asunut suuren osan elämästään Nokialla (1981–1991) ja Tampereella (1993–2011). Lähde opiskeli Tampereen yliopistossa vuodesta 1991 lähtien filosofiaa sekä suomen kieltä, rauhantutkimusta ja ympäristöpolitiikkaa. Hän väitteli filosofian tohtoriksi vuonna 2008 aiheenaan Jean-Jacques Rousseaun filosofia sekä sanan ”luonto” käyttö moraalisissa ja poliittisissa merkityksissä ja filosofian tutkimusten lisäksi toimi vuosia ympäristöpolitiikan tutkijana osallistuen esimerkiksi teosten Ympäristöpolitiikka (Vastapaino, 2001) ja How Nature Speaks (Duke University Press, 2006) laatimiseen ja toimittaen Yrjö Hailan kanssa teoksen Luonnon politiikka (Vastapaino, 2003).

Muutettuaan Lempäälään vuonna 2011 hän on toiminut tietokirjailijana ja tutkijana. Hänen ensimmäinen tieteellinen monografiansa on vuonna 2013 ilmestynyt Niukkuuden maailmassa (niin & näin -kirjat, Tampere). Teos käsittelee luonnonresurssien niukkuutta sekä sen vaikutusta tulevaisuuden politiikan mahdollisuuksiin. Seuraava teos oli julkisen keskustelun ongelmia ruotiva Paljon liikkuvia osia (Savukeidas, 2015), joka ilmestyi syksyllä 2015. Tällä hetkellä Lähde työskentelee itsenäisessä monitieteisessä BIOS-tutkimusyksikössä, joka perustettiin syksyllä 2015. Pilottihankkeessaan BIOS tuotti Ylen kanssa yhteistyössä “Tehtävänä tulevaisuus” -kokonaisuuden. Vuonna 2019 yksikkö lanseerasi ekologisen jälleenrakennuksen ohjelman. Yksikkö tuottaa sekä tieteellisiä artikkeleita että yleissivistävää materiaalia ympäristö- ja luonnonvaraongelmista.

Akateemisella urallaan Ville Lähteen tuotanto on keskittynyt filosofiaan ja ympäristökysymyksiin. Ydinteemoja hänen filosofisessa työssään ovat olleet luontokäsitysten tarkastelu niin julkisessa keskustelussa kuin tieteessä sekä sanan ”luonto” monimerkityksisyys. Monissa hänen kirjoituksissaan tieteellinen työ on nivoutunut yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen, etenkin ympäristöajattelun itsekritiikkiin. Pitkä tausta yhteiskunnallisten liikkeiden toiminnassa näkyykin hänen tuotannossaan. Vuosina 1996–2002 hän toimi yhteiskunnallisten liikkeiden keskustelufoorumin Muutoksen kevät päätoimittajana ja on ollut aktiivinen keskustelija ympäristö- ja eläinoikeuskysymyksissä.

Tämän työn lisäksi Lähde on toiminut pitkään suomalaisen tiede- ja kulttuurikustantamisen kentällä. Vuosina 2001–2010 hän istui tamperelaisen Osuuskunta Vastapainon hallituksessa ja osallistui useiden teosten kustannustoimittamiseen. Hän on ollut tamperelaisen filosofisen aikakauslehden niin & näin säännöllinen avustaja vuodesta 1998 ja liittyi toimituskuntaan vuonna 2004. Hän toimi lehden päätoimittajana vuosina 2010–2012 ja sen taustayhteisön Eurooppalaisen filosofian seuran toiminnanjohtajana vuosina 2010–2022. Lähteeltä on julkaistu moninaisilla foorumeilla noin 300 kirjoitusta vuodesta 1996 lähtien. Hän on luennoinut laajalti yliopistoissa sekä yleissivistävissä ja yhteiskunnallisesti osallistuvissa yhteyksissä. Tämän lisäksi hän on kääntänyt parikymmentä filosofista artikkelia ja esseetä sekä Herbert Marcusen teoksen Taiteen ikuisuus (niin & näin -kirjat, Tampere 2011).

Viime vuosina Lähde on kirjoittanut erityisesti luonnonresurssien niukkuudesta, maailman ruokajärjestelmän ongelmista, poliittisen toiminnan luonteesta ja retoriikasta sekä ruoasta ja puutarhanhoidosta. Hän kirjoittaa ruokablogia Hyvä kurkku. Kirjoittamisen ohella hän hoitaa vaimonsa kanssa äitinsä lapsuudenkodin puutarhaa Lempäälässä.

In English

Ville Lähde (born 1972) is a Finnish environmental researcher, philosopher, author and science journalist, currently living in Lempäälä. He studied philosophy and environmental policy in Tampere University. His 2008 dissertation Rousseau’s Rhetoric of ‘Nature’ handled the varied meanings of the word “nature” and its use in moral and political disputes. During his years as a researcher of environmental policy he contributed to the book How Nature Speaks (Duke University Press, 2006).

During 2010–2012 Lähde was the chief editor of the journal niin & näin, having been part of the journalist crew since 2001. During 2010–2022 he was the chairperson of Eurooppalaisen filosofian seura ry, the society that publishes the journal and a book series. He continues volunteering for the journal.

His widely acclaimed book Niukkuuden maailmassa (niin & näin, 2013) handled the issues of resource scarcity, and the next book Paljon liikkuvia osia (Savukeidas, 2015) addressed the problem of polarization in public debates, both as a problem in itself and as a conscious rhetorical strategy.

Currently Ville Lähde is working for the independent multidisciplinary research unit BIOS. Its areas of interest are environmental and resource problems. The researchers of BIOS both do research and engage in public discussion and education.

During his long and varied career in environmental issues, philosophy and other fields, Lähde has published circa 300 texts ranging from journal articles to book reviews, short stories and newspaper columns. His young adult fantasy novel Noitatorvi was published in 1988.

In addition to his writing and active lecturing around Finland, Ville Lähde tends to the old family garden with his dear wife and is a prolific food blogger.

Ville Lähde in ORCID: https://orcid.org/0000-0003-1214-0484

Valokuvat / Photos

Mustavalkoinen pressikuva ladattavissa täältä. Kuvaaja Antti Salminen. (Black & white by Antti Salminen)

Värillinen pressikuva ladattavissa täältä ja täältä. Kuvaaja Jouni Tikkanen. (Colour by Jouni Tikkanen)

Värillinen pressikuva (passikuvatyyli) ladattavissa täältä. (Colour)

Muuta

Sivu Lukukeskuksen kirjailijarekisterissä

Esittely niin & näin -lehden sivuilla

Esittely Suomen tietokirjailijat ry:n sivuilla

Ville Lähde ORCIDissa