Haastattelu niukkuudesta ja kirjoitus terrorismista

Olin Emilia Kukkalan haastateltavana YLE Puheessa 19.1.2015. Keskustelimme tunnin verran ekologiasta, elontasosta ja niukkuudesta. Keskustelun tiivistelmäksi muodostui lausahdus “Aineellinen eriarvoisuus on suurin este kestävälle kehitykselle“. Keskustelu on kuunneltavissa YLEn sivuilla pysyväislinkkinä.

Charlie Hebdo -lehden toimitukseen tehdyn terrori-iskun jälkeen kirjoitin Filosofia.fi-portaaliin siitä, miten keskittyminen lehden linjaan ja piirrosten poliittiseen luonteeseen vääristää keskustelua terrorismin syistä ja sananvapauden luonteesta. Kirjoituksessa “Ei tarvitse olla Charlie puolustaakseen Charliea” muistutan myös siitä, miten terrorismin selityskertomuksissa menee usein puurot ja vellit sekaisin:

“Yksilöpsykologinen selitys teolle ei korvaa sosiaalista selitystä, ei liioin toisin päin. Ne ovat vastauksia eri kysymyksiin. Näkemys terrorismin yleisistä sosiaalisista taustoista ei pyri selittämään, miten yksittäinen ihminen päätyy väkivallantekoon, eikä se liioin yritä eikä pysty kirjoittamaan yksittäisen liikkeen syntyhistoriaa. Jokaisella terroristiliikkeellä tai sellaiseksi kutsutulla on omaleimainen historiansa.”Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *